Κανόνες

Αυτές είναι οι κάρτες που θα συναντήσεις σε μια μονομαχία :

MONSTER CARDS(ΚΑΡΤΕΣ ΤΕΡΑΤΩΝ)
Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος κάρτας. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη τεράτων στο Yu-Gi-Oh! που μάχονται για να νικήσεις μια μονομαχία. Τα χαρακτηριστικά της κάρτας είναι τα εξής: το όνομα της κάρτας που είναι πάνω αριστερά, ακριβώς δεξιά του ονόματος βρίσκεται το attribute(στοιχείο) του τέρατος, από κάτω βρίσκονται κάποια αστεράκια που δείχνουν το επίπεδο (level), κάτω από την κεντρική εικόνα έχουμε το πλαίσιο με τις ικανότητες και το type(τύπος) του τέρατος ενώ η επίθεση (attack) και η άμυνα (defense) του εμφανίζεται στο κάτω δεξί άκρο της κάρτας.

Ας δούμε αναλυτικά τους τύπους των Monster Cards:

NORMAL MONSTERS(ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ)
Έχουν το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και δεν έχουν ειδικές ικανότητες. Χαρακτηρίζονται μόνο από την επίθεση και την άμυνα τους. Στο πάνω δεξί άκρο της κάρτας φαίνεται το επίπεδο του (level). Αν είναι μέχρι 4ου επιπέδου δεν χρειάζεται θυσία (tribute) άλλου τέρατος που έχει ήδη καλεστεί για να έρθουν στο πεδίο μας (summon). Αν είναι 5ου ή 6ου χρειάζεστε μία θυσία και αν είναι 7ου και πάνω χρειάζεστε 2 θυσίες.

                 

     EFFECT MONSTERS(ΤΕΡΑΤΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ)

Έχουν το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα και είναι η πλειοψηφία των καρτών που θα συναντήσετε. Εκτός από την επίθεση και την άμυνα που έχουν, έχουν και μία ή περισσότερες ειδικές ικανότητες οι οποίες εμφανίζονται στο κείμενο στο κάτω μέρος της κάρτας. Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και για τα normal monsters για να καλεστούν (summon) εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό στις ικανότητες τους.                                          

 

FUSION MONSTERS(ΤΕΡΑΤΑ ΕΝΩΣΗΣ)
Έχουν χαρακτηριστικό σκούρο μωβ χρώμα. Βρίσκονται και αυτά στο Extra Deck. Για να τα καλέσεις στο πεδίο, έχουν προαπαιτούμενα που είναι συγκεκριμένα monsters, τα οποία πρέπει πρώτα να καλέσεις στο πεδίο και ύστερα να χρησιμοποιήσεις μια συγκεκριμένη spell card (θα δούμε παρακάτω τις spell cards) που ονομάζεται “Polymerization”.

RITUAL MONSTERS(ΤΕΡΑΤΑ ΤΕΛΕΤΗΣ)
Έχουν χαρακτηριστικό μπλε χρώμα. Βρίσκονται μέσα στην τράπουλα αλλά θέλουν μια ξεχωριστή δικιά τους spell cardγια να καλεστούν και χρειάζονται την ανάλογη θυσία που αναφέρει η spell card.

SYNCHRO MONSTERS(ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ ΤΕΡΑΤΑ)
Προέρχονται από το Yu-Gi-Oh! 5DS και έχουν το χαρακτηριστικό άσπρο χρώμα. Τοποθετούνται στο Extra Deck και έχουν και κάποιες προϋποθέσεις για να καλεστούν. Συνήθως θέλουν κάποιο tuner effect monster (είναι γραμμένο στα type των effect monsters) και έναν αριθμό λοιπών monsters που το άθροισμα των level τους μαζί με το level του tuner να είναι ακριβώς ίδιο με αυτά.

 

ΧYZ MONSTERS(ΕΞΙΖ ΤΕΡΑΤΑ)
Προέρχεται από την τελευταία σειρά κινουμένων σχεδίων τα Yu-Gi-Oh! Zexal. Έχουν μαύρο χρώμα και τα αστεράκια τους είναι πάνω αριστερά. Δεν βρίσκονται μέσα στην τράπουλα μας αλλά σε μια ξεχωριστή θέση που λέγεται Extra Deck. (Μην σας απασχολεί αυτό γιατί θα το εξηγήσουμε αναλυτικά αργότερα). Για να το καλέσουμε πρέπει να έχουμε ήδη στο πεδίο ένα προαπαιτούμενο που αναφέρει η κάρτα π.χ. 2 level 4 monsters. Αυτά τα τέρατα γίνονται “συστατικά” (xyz materials) για το xyz monster μας και του δίνουν κάποιες ιδιότητες συνήθως χρησιμοποιώντας αυτά τα “συστατικά”.

SPELL CARDS(ΚΑΡΤΕΣ ΜΑΓΕΙΑΣ)
Είναι οι κάρτες που έχουν πράσινο χρώμα και αντιπροσωπεύουν τα ξόρκια που κάνουμε στο παιχνίδι. Μπορούμε να τις ενεργοποιήσουμε μόνο στο γύρο μας. Τα χαρακτηριστικά τους μοιάζουν με των τεράτων: έχουν όνομα που βρίσκεται και αυτό πάνω αριστερά και ακολουθούμενο από το εικονίδιο του attribute. Ακριβώς από κάτω εμφανίζεται η λέξη “spell card” και μπορεί να ακολουθείται από ένα σύμβολο που μας δείχνει το είδος της spell card (δείτε παρακάτω τις επεξηγήσεις των συμβόλων). Κάτω από την εικόνα εμφανίζεται η ιδιότητα της.

 

 

Οι spell cards χωρίζονται στις εξής κατηγορίες :

 

 

NORMAL SPELL CARD(ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΜΑΓΕΙΕΣ)
Είναι η πιο απλή και χρησιμοποιείται μια φορά το effect της.

QUICK-PLAY SPELL CARD(ΜΑΓΕΙΕΣ ΓΡΗΓΟΡΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ)
Είναι οι πιο γρήγορες spell cards και μπορούν να ενεργοποιηθούν σε οποιοδήποτε σημείο του παιχνιδιού. (Μοιάζουν με τις trap cards που θα δούμε αμέσως μετά).

EQUIP SPELL CARD(ΜΑΓΕΙΕΣ ΕΦΟΔΙΩΝ)
Δίνουν ένα συνεχόμενο effect σε ένα monster που βρίσκεται στο πεδίο και έχουν συνήθως συνεχόμενο effect.

RITUAL SPELL CARD(ΜΑΓΕΙΕΣ ΤΕΛΕΤΗΣ)
Χρησιμοποιείται μόνο για να καλέσει ένα συγκεκριμένο ritual monster όπως προαναφέραμε.

CONTINUOUS SPELL CARD(ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΜΑΓΕΙΕΣ)
Μετά την ενεργοποίηση τους δίνουν ένα συνεχόμενο effect μέχρι να φύγουν από το πεδίο.

FIELD SPELL CARD(ΜΑΓΕΙΕΣ ΑΡΕΝΑΣ)
Μπορεί να υπάρχει μόνο μία στο πεδίο και από τους 2 παίχτες. Για αυτό το λόγο αν παιχτεί 1 field spell card καταστρέφεται η αμέσως προηγούμενη. Δίνει ένα μαζικό effect σε όλο το πεδίο.

TRAP CARDS(ΚΑΡΤΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ)
Είναι οι κάρτες με το ροζ χρώμα. Χρησιμοποιούνται συνήθως για να βάλουν εμπόδια στο παιχνίδι του αντιπάλου και ενεργοποιούνται στο γύρο του. Τα χαρακτηριστικά των trap cards είναι ακριβώς ίδια με τις spell cards. Έτσι ανάλογα με το σύμβολο που εμφανίζεται ή όχι μετά την λέξη “trap card(δείτε παρακάτω τις επεξηγήσεις των συμβόλων) τις χωρίζουμε στις εξής κατηγορίες:

NORMAL TRAP CARD(ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ)
Είναι οι πιο απλές και το effect τους χρησιμοποιείται μόνο μια φορά.

CONTINUOUS TRAP CARD(ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ)
Μετά την ενεργοποίηση τους δίνουν ένα συνεχόμενο effect μέχρι να φύγουν από το πεδίο.

COUNTER TRAP CARDS(ΑΝΤΙ-ΠΑΓΙΔΕΣ)
Είναι οι πιο δυνατές παγίδες στο παιχνίδι και συνήθως απαιτούν κάποιο μεγάλο κόστος για να ενεργοποιηθούν αλλά εμποδίζουν περισσότερο από όλες τις άλλες trap cards το παιχνίδι των αντιπάλων.

Πως μάχονται τα τέρατα

    

Τέρατα που έχουν καλεστεί σε προηγούμενο γύρο μπορούν να αλλάξουν θέση από άμυνα σε επίθεση και το ανάποδο κατά τη διάρκεια των main phases αρκει να μην έχουν εμπλακεί σε μονομαχία. Κατά τη διάρκεια του Battle Phase τα τέρατα που είναι σε θέση επίθεσης μπορούν να μονομαχήσουν με τα τέρατα του αντιπάλου ή αν δεν υπάρχουν τέρατα να μειώσουν τους πόντους ζωής του όσο η επίθεση τους(Direct Attack).

1) Στη μονομαχία των τεράτων αν το τέρας του αμυνόμενου είναι σε θέση επίθεσης μετράει μόνο η επίθεση του.

- Αν η επίθεση του επιτιθέμενου είναι μεγαλύτερη τότε το τέρας του αμυνόμενου πηγαίνει στο νεκροταφείο και η διαφορά των επιθέσεων αφαιρείται από τους πόντους ζωής του αντιπάλου.

- Αν οι επιθέσεις είναι ίδιες τότε και τα δύο τέρατα πηγαίνουν στο νεκροταφείο χωρίς να χάνονται πόντοι ζωής από κανέναν.

- Αν η επίθεση του επιτιθέμενου είναι μικρότερη τότε το τέρας του επιτιθέμενου πηγαίνει στο νεκροταφείο και ο επιτιθέμενος χάνει τη διαφορά των επιθέσεων από τους πόντους ζωής του.

2) Στη μονομαχία των τεράτων αν το τέρας του αμυνόμενου είναι σε θέση άμυνας μετράει μόνο η άμυνα του.

- Αν η επίθεση του επιτιθέμενου είναι μεγαλύτερη από την άμυνα του αμυνόμενου τότε το τέρας του αμυνόμενου καταστρέφεται αλλά δε χάνονται καθόλου πόντοι ζωής.

- Αν η επίθεση είναι ίδια με την άμυνα τότε κανένα τέρας δεν καταστρέφεται και κανένας δεν χάνει πόντους ζωής.

- Αν η επίθεση είναι μικρότερη από την άμυνα του αμυνόμενου τέρατος κανένα τέρας δεν καταστρέφεται αλλά χάνει ο επιτιθέμενος πόντους ζωής όσο η διαφορά της επίθεσης με την άμυνα.

 

Φαίνεται πολύπλοκο αλλά όσο παίζεις το παιχνίδι θα δεις ότι είναι πιο εύκολο από ότι νομίζεις!

Πως παίζεται το παιχνίδι

Στην αρένα του Yu-Gi-Oh! κάθε παίχτης έχει 8000 πόντους ζωής και την τράπουλα του. Για να νικήσετε τον αντίπαλο σας πρέπει να μηδενίσετε τους πόντους ζωής του ή να τον κάνετε να μην έχει άλλη κάρτα στην τράπουλα του. Πως θα το πετύχετε αυτό; Υπάρχουν ατελείωτες στρατηγικές και συνδυασμοί καρτών που θα σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό. Εδώ μάλλον βρίσκεται και η μαγεία του Yu-Gi-Oh!. Ο κάθε παίχτης χρησιμοποίει τις δικές του ιδέες μέσα στον μηχανισμό του παιχνιδιού.

Η κάθε τράπουλα αποτελείται από 40 με 60 κάρτες ενώ το Extra Deck μέχρι 15. Πριν ξεκινήσετε την μονομαχία απαιτείται καλό ανακάτεμα της εκάστοτε τράπουλας. Το αρχικό χέρι αποτελείται από 5 κάρτες ενώ το ποιος παίχτης θα ξεκινήσει αποφασίζεται με τυχαίο τρόπο. Στη συνέχεια ο γύρος (round) του κάθε παίχτη ακολουθεί το παρακάτω σχεδιάγραμμα:

DRAW PHASE: Είναι η αρχή του γύρου μας και τραβάμε μία κάρτα από την τράπουλα μας.

STANDBY PHASE: Εδώ γίνονται κάποια effects που αναφέρονται από συγκεκριμένες κάρτες.

        MAIN PHASE 1: Εδώ καλούμε τα τέρατα μας, παίζουμε τα ξόρκια μας (spell cards) και ετοιμάζουμε τις παγίδες μας για τον γύρο του αντιπάλου.        

   BATTLE PHASE: Εδώ γίνονται οι μάχες των τεράτων μας και χάνονται οι πόντοι ζωής του αντιπάλου μας. (Ο παίχτης που ξεκινάει το παιχνίδι μόνο για τον πρώτο γύρο δεν έχει battle phase!)                                 

MAIN PHASE 2: Το ίδιο με το Main Phase 1.

 END PHASE: Εδώ ενεργοποιούνται effects που αναφέρουν συγκεκριμένες κάρτες και επίσης διώχνουμε κάρτες από το χέρι στο νεκροταφείο αν έχουμε παραπάνω από 6 (μέχρι να φτάσουμε τις 6).

Πως παίζουμε τις κάρτες μας

MONSTER CARDS: Επιτρέπεται να καλέσουμε με κανονικό τρόπο μόνο 1 τέρας σε κάθε γύρο μας (Normal Summon ή Tribute Summon). Επιτρέπεται όμως να κάνουμε όσα special , synchro , ritual, fusion ή xyz summon θέλουμε. Τα Normal και τα Effect Monster μέχρι 4ου level καλούνται κανονικά. Αυτά που είναι 5ου ή 6ου πρέπει να θυσιάσουμε ένα monster ενώ αυτά που είναι 7ου χρειάζονται 2 θυσίες. Για να κάνουμε fusion summon χρειαζόμαστε την κάρτα “Polymerization” και να έχουμε καλέσει τα απαιτούμενα τέρατα. Για το Synchro summon χρειαζόμαστε το αντίστοιχο tuner και τέρατα που έχουν level (μαζί με το tuner) ακριβώς ίδια με το Synchro μας. Για το xyz summon πρέπει να έχουμε καλέσει τα απαιτούμενα του xyz monster και να τα μετατρέψουμε σε “xyz materials”. Ενώ για το ritual summon πρέπει να έχουμε το συγκεκριμένο spell που απαιτείται και να κάνουμε κάποιες θυσίες που αναγράφονται στο ritual spell. Τέλος, το special summon γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε effect monster. Τα τέρατα αφού γίνουν Summon τοποθετούνται σε θέση επίθεσης ή κλειστά (face-down) σε θέση άμυνας.

 

Synchro Summon

XYZ Summon

 

 

- Spell Cards: Επιτρέπεται να τις παίξουμε μόνο στο γύρο μας και μάλιστα μόνο στα Main Phases μας. Εξαίρεση αποτελούν οι Quick – Play Spell Cards που μπορούν να παιχτούν σε όλες τις φάσεις του γύρου μας ακόμα και στο γύρο του αντιπάλου. Μπορούμε επίσης να τις τοποθετήσουμε κλειστές (Set) στην Spell & Trap Zone για να τις ενεργοποιήσουμε κάποιο γύρο αργότερα.

- Trap Cards: Τις τοποθετούμε κλειστές (Set) στο Spell & Trap Zone κατά τη διάρκεια των Main Phases μας για να τις ενεργοποιήσουμε σε κάποιον από τους επόμενους γύρους μας ή του αντιπάλου μας.

 

 

ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ CHAT

Απαγορευονται τα links

Aπαγορευονται οι βρισιες

Απαγορευονται τα spam-caps